Ziektes & Aandoeningen

  • Artrose
  • Myiasis of madenziekte
  • Myxomatose
  • VHD

Artrose

Algemeen

Artrose komt ook bij konijnen voor. Op oudere leeftijd zijn de klachten niet altijd van dien aard dat er iets aan gedaan moet worden. Maar soms is een behandeling noodzakelijk om het konijn nog een plezierige oude dag te bezorgen. Bij jonge konijnen loont het om zo snel mogelijk een behandeling te starten. Artrose is een onomkeerbaar proces maar het kan wel worden geremd.

Wat is artrose?

Bij overbelasting, beschadiging of slijtage (door bijvoorbeeld ouderdom) kan de samenstelling van het kraakbeen in een gewricht veranderen. Kraakbeen is veerkrachtig en fungeert als stootkussen tussen twee botdelen, waardoor deze niet tegen elkaar aan schuren. Als het evenwicht in de afbraak en opbouw van kraakbeen wordt verstoord, spreekt men van artrose. 

Oorzaken voor het ontstaan van artrose

Artrose bij het konijn kent verschillende oorzaken. Zaken als erfelijkheid, verkeerde beweging, trauma of overgewicht kunnen een rol spelen. Artrose kan voorkomen bij alle rassen en komt evenveel voor bij mannelijke als vrouwelijke konijnen. Het komt vooral voor bij oudere konijnen, maar kan ook bij jonge konijnen ontstaan als gevolg van trauma of infectie. Sommige vormen van artrose (zoals bijvoorbeeld artrose aan de heupen) kunnen genetisch overdraagbaar zijn. Het is bewezen dat artrose meer bij konijnen met overgewicht voorkomt. 

Symptomen

Het konijn kan niet meer goed meekomen, raakt kreupel, wil niet meer huppelen, gaat mank lopen (continu of in episodes) en heeft duidelijk ongemak bij het bewegen. 
Soms is het achterwerk vol urine en/of  ontlasting omdat de konijnen zichzelf niet meer kunnen wassen omwille van de pijn. Soms wil het konijn zelfs niet meer eten door de pijn.

Diagnose

Er zal bij het konijn door de dierenarts een algemeen lichamelijk onderzoek gedaan worden gevolgd door een orthopedisch onderzoek. Als het vermoeden er is dat uw konijn artrose heeft, dan kan dit met een röntgenfoto worden vastgesteld.
Konijnen zijn zeer pijngevoelig. Sommige konijnen die op een röntgenfoto enkel een lichte graad van artrose vertonen hebben hier veel pijn van. 
Het is aan te raden om ook een urine onderzoek te laten uitvoeren, omdat blaasinfecties en blaasstenen vaak dezelfde klachten kunnen geven als artrose van de achterhand.

Behandeling

Het achterwerk moet goed schoon gehouden worden als het konijn zichzelf niet meer kan wassen en in de zomer dient men te zorgen dat het konijn in een vliegenvrije ruimte zit. Advies is om het konijn maandelijks met Nomyasis te behandelen.

Het is belangrijk dat er een zachte en vooral voldoende dikke bodembedekking in het hok ligt. Als het konijn niet eet dan moet het gedwangvoederd worden. Als een operatie niet mogelijk is, dan zijn pijnstillers noodzakelijk. Uiteraard is het voor het konijn dat te zwaar is, naast bovenstaande, een eerste vereiste om af te vallen. Overgewicht levert letterlijk een zware belasting op de gewrichten en belemmert het konijn in zijn beweging. 

Myiasis of madenziekte

In de warme maanden van het jaar bestaat er een groot gevaar voor konijnen. Dit gevaar wordt veroorzaakt door vliegen en met name de groene vleesvlieg. Vooral in de zomermaanden is de aanwezigheid van groene vliegen in de buurt van uw konijn een risico. Ze kunnen eieren leggen in vieze haren, met alle gevolgen van dien.

Risicofactoren

Vaak is aangekoekte ontlasting geen diarree, maar het gevolg van een verkeerde voeding. Een konijn heeft twee soorten keutels, namelijk gewone keutels en blindedarmkeutels. Een konijn moet zijn blindedarmkeutels opeten. Als het konijn deze niet opeet geeft dit een vieze kont, omdat deze keutels erg plakkerig zijn en aan de haren bij de kont vastplakken. De oorzaak is vaak dat de eigenaar teveel konijnenvoer aan het konijn geeft.

Waar komen maden vandaan?

De aangekoekte keutels zorgen dat de huid gaat ontsteken, ook bij urinebrand is de huid ontstoken. Vliegen worden aangetrokken door de geur van die ontstoken huid. Ze leggen daar eitjes en uit deze eitjes ontstaan maden. Je ziet deze maden vaak in diverse groottes: van heel klein tot wel 1 cm lang. Een made is wittig van kleur en kan zich redelijk snel bewegen. De maden kruipen onder de vieze haren, en richten grote schade aan. Er kunnen gaten in de huid komen.

Myiasis voorkomen

De hygiëne van het hok en het konijn is van groot belang om myiasis te voorkomen. Geef een konijn maar 20 gram konijnenvoer per kilogram lichaamsgewicht en ongelimiteerd hooi. Dagelijks moet het konijn onder de staart gecontroleerd worden of er ontlasting aan de vacht bij de anus kleeft. Controleer ook altijd of het hok schoon is en verwijderen de poep en plasplekken in het hok minstens één keer per dag. Er kan eventueel horgaas voor het hok gehangen worden tegen vliegen.

Afschrikken en doodmaken

Myasis spray is een antivliegenmiddel om te gebruiken op konijnen. Konijnen die risico lopen kunnen één keer per maand in gesprayd worden met dit middel om de vliegen af te schrikken. De spray doodt ook de maden op het konijn.

Voorkomen blijft beter dan genezen: Zorg voor de juiste voeding en indien er groene vliegen bij uw konijn rondhangen controleer dan uw konijn en het hok een keer extra!

Myxomatose

Myxomatose is een ernstige virusziekte bij wilde en tamme konijnen. Het virus veroorzaakt ontstekingen aan neus, oogleden, oorranden en de geslachtsopening. De konijnen zijn bovendien ernstig algemeen ziek en verzwakken snel. Het konijn heeft een snotneus en is benauwd, de oogleden zijn verkleefd door een ontsteking, het konijn is apathisch en wil niet eten of drinken. De ziekte is in bijna alle gevallen fataal, omdat een toereikende therapie niet voorhanden is. Gelukkig is wel vaccinatie mogelijk. Omdat stekende insecten de ziekte kunnen overbrengen, wordt aangeraden óók konijnen die vooral in huis worden gehouden te laten vaccineren tegen Myxomatose.

VHD

VHD (Viral Haemorrhagic Disease) is een ziekte die voorkomt bij konijnen en hazen. Het wordt eveneens veroorzaakt door een virus en veroorzaakt uiteindelijk inwendige bloedingen in diverse organen (haemorrhagie = bloeding). Uitwendig is er meestal niet veel aan de dieren te zien, behalve dat sommige dieren aanvankelijk een periode van koorts doormaken. In de meeste gevallen zal echter acute dood optreden zonder voorafgaande ziekteverschijnselen. Ook tegen deze ziekte kunt u uw konijn laten vaccineren. De VHD ziekte bij het konijn komt nog met regelmaat voor in de praktijk, en helaas kunnen we deze zieke konijnen niet meer redden.

Er is een nieuwe variant (VHD type 2) in Nederland, ook hiertegen kunt u uw konijn laten inenten bij Dierenkliniek Kortenoord.

VHD type 2

De faculteit Diergeneeskunde in Utrecht waarschuwt konijnenbezitters voor de konijnenziekte VHD. In het hele land zijn meldingen binnengekomen van acute sterfte onder (goed ingeënte) konijnen.

De faculteit heeft deze konijnen onderzocht. Hieruit blijkt dat ze dood zijn gegaan aan de konijnenziekte VHD. De faculteit heeft bekend gemaakt dat het inderdaad om de (voor Nederland) nieuwe VHD type 2 gaat.

VHD (Viral Haemorrhagic Disease)
RHD (VHD) is een ziekte die voorkomt bij konijnen en hazen. Deze wordt eveneens veroorzaakt door een virus en veroorzaakt uiteindelijk inwendige bloedingen in diverse organen (hemorragie = bloeding). Uitwendig is er meestal niet veel aan de dieren te zien, behalve dat sommige dieren aanvankelijk een periode van koorts doormaken. In de meeste gevallen zal echter acute dood optreden zonder voorafgaande ziekteverschijnselen.

Zeer besmettelijk

Deze ziekte is zeer besmettelijk en wordt veroorzaakt door het RHD-virus. Dat verspreidt zich door direct contact tussen konijnen en ook indirect via urine, uitwerpselen, water, voedsel, kleding, handen en hokken. Stekende insecten kunnen ook een rol spelen in de verspreiding van het virus.

Symptomen van VHD bij konijnen

Een konijn dat het virus heeft opgelopen, zal veelal binnen 24 tot 48 uur sterven. Soms krijgen de konijnen bloedingen en krijgen ze het benauwd, maar vaak zijn er helemaal geen symptomen te zien.

Maatregelen

Om te voorkomen dat een konijn ziek wordt van het virus wordt geadviseerd het dier jaarlijks te vaccineren tegen myxomatose en de gebruikelijke variant van het RHD-virus (RHD1). Daarnaast wordt geadviseerd om uw konijn ook tegen RHD type 2 in te laten enten. De faculteit Diergeneeskunde adviseert konijnen bezitters waarvan het konijn (nog) niet goed gevaccineerd is geen (vers) gras of groente van buiten (moestuin) aan uw konijn te voeren en de handen goed te wassen voor en na het voeren. Pas op met uw schoenen na een wandeling buiten, in een gebied waar wilde konijnen lopen. Afhankelijk van het jaargetijde moet u ook oppassen met stekende insecten.

Voor meer informatie of een afspraak kunt u ons altijd bellen. Voor de vaccinatie avonden verwijs ik u naar de pagina "nieuws".