Algemene informatie

Hier vindt u antwoorden op uiteenlopende onderwerpen

  • Cat Friendly
  • Gebit
  • Hotspot
  • Kat ontvlooien
  • Ontwormen kat
  • Overgewicht
  • Sterilisatie & Castratie
  • Stress om met uw kat naar de dierenarts te gaan?
  • Teek bij kat
  • Vaccinatie bij de kat
  • Verzekeren
  • Voeding kat

Cat Friendly

Dierenkliniek Kortenoord heeft voor het vierde jaar het felbegeerde gouden certificaat voor “Cat Friendly Clinic” ontvangen!

Dit keurmerk is in het leven geroepen voor katvriendelijke dierenartsenpraktijken en -klinieken. Voor dit keurmerk worden speciale aanpassingen van de wacht- en spreekkamer, de opname, de apparatuur, de materialen en een katvriendelijke benadering gevraagd. Dit alles zodat de katten zo stressvrij mogelijk behandeld kunnen worden.

Het “Cat Friendly” keurmerk kent drie niveaus: brons, zilver en goud. Om een gouden certificaat te behalen, moet er aan alle eisen worden voldaan. In Nederland zijn er nog maar enkele praktijken die een gouden certificaat voor katvriendelijke praktijk hebben. En Kortenoord hoort daar bij!

Met de verbouwing van onze kliniek hebben we er rekening mee gehouden dat honden en katten volledig gescheiden blijven. Er is een speciale kattenspreekkamer en ook voor de wachtkamer zijn er extra maatregelen genomen om het dierenartsen bezoek zo prettig mogelijk te maken.

Ook onze nieuwe kattenopname is volledig aangepast om de stress voor de kat zo laag mogelijk te houden. De opname voor honden en katten is daarom gescheiden gehouden. De opnamehokken van de kat zijn van bepaalde afmetingen, waardoor de kat zich prettiger voelt. Ook is er voldoende kattenspeelgoed aanwezig. In de opname hangt Feliway®, dit is een feromonenspray die de stress van de kat vermindert. Er zijn verschillende soorten kattenbak vullingen waar wij gebruik van maken. De kattenopname wordt extra geventileerd, zodat de kat niet teveel stress ervaart van de geur van andere katten.

Al deze maatregelen zorgen ervoor dat katten minder stress ervaren tijdens hun verblijf in de kliniek. Immers, een gestreste kat is slecht te onderzoeken en slechter te behandelen. Bovendien zorgt langdurige stress voor een verminderde immuniteit waardoor herstel ook langer duurt.

Katten zijn bijzondere dieren. Vaak wordt de kat behandeld als een kleine hond. En dat terwijl de kat wat betreft gedrag, lichaamsbouw (o.a. gebit), voeding en ziektes beslist géén hond is. Katten houden niet van veranderingen. Ze worden vaak verkeerd begrepen wat de nodige stress kan opleveren tijdens een dierenartsenbezoek. Bij Kortenoord doen we er alles aan om deze stress bij behandeling te voorkomen. Met geduld en respect voor de kat zorgen we ervoor dat de kat zich op zijn gemak voelt.

Binnen de praktijk is Esther van Dijk de “Cat Advocate”. Zij zorgt ervoor dat de richtlijnen worden toegepast en is het aanspreekpunt voor vragen over katten. Zij wordt geassisteerd door paraveterinair Nyncke.

Dierenkliniek Kortenoord is een ISFM Practice Member

Gebit

Er zijn een aantal zaken waaraan u zelf kunt merken dat uw kat last heeft van het gebit, zoals stank uit de bek, bruingele aanslag op tanden en kiezen, gezwollen en rood tandvlees en overmatig “speekselen”. We adviseren in dit geval een afspraak te maken voor professionele reiniging van het gebit van de kat. Ook hierover kunnen wij u meer informatie geven. 
Veel katten krijgen in de loop van hun leven problemen met hun gebit. Meestal gebeurt dit pas als ze volwassen zijn maar soms treden problemen al op tijdens hun jeugd. Gebitsproblemen zijn niet alleen pijnlijk (al merkt u vaak niets aan het gedrag van uw dier) maar kunnen ook gevaar opleveren voor de gezondheid van uw kat.

Heeft uw kat last van het gebit?

Als er problemen zijn met het gebit van een kat herken je die doordat de kat uit zijn bek stinkt, aan de bruin/gele aanslag op de tanden en kiezen (elementen), gezwollen en rood tandvlees, verminderde eetlust, ander gedrag met eten, problemen met het sluiten van de bek, afwijkend kauwgedrag of door overmatige speekselvloed. Uit de praktijk blijkt dat heel veel eigenaren dit niet opmerken en pas zien hoe erg het was na de gebitsbehandeling. 

Oorzaken van tandaandoeningen bij de kat

Bij verschillende rassen komen vaker gebitsaandoeningen voor; bij oosterse rassen en de Main Coons worden vaker ontstekingen aan het tandvlees gezien. Voeding kan ook een rol spelen. Blikvoeding en rauw vlees leiden sneller tot tandplak dan droge brokken. Wanneer het gebit niet regelmatig wordt verzorgd, dan kunnen er door de tandplak en tandsteenvorming ook ontstekingen ontstaan met als gevolg verlies van tanden en kiezen. Bij oudere katten worden ook vaker gebitsproblemen gezien.

Wat kunt u waarnemen bij gebitsproblemen?

De afwijkende lucht wordt veroorzaakt door tandvleesontsteking (gingivitis). Dit ontstaat vaak door tandplak op tanden en kiezen. Tandplak bestaat uit levende en dode bacteriën en hun stofwisselingsproducten, voedselresten en eiwitten en mineralen uit het speeksel. Wanneer dit niet wordt verwijderd ontstaat er ophoping waardoor tandvlees ontstoken raakt en tandplak langzaam verkalkt tot tandsteen. Dit vormt zich niet alleen op de elementen  boven het tandvlees maar ook eronder. Dit is erg pijnlijk en op den duur kunnen bacteriën ook in het bloed terecht komen. Hierdoor kunnen problemen ontstaan aan hart, nieren, lever, longen en gewrichten. Gebitsreiniging is dus noodzakelijk!

Er wordt u in dat geval geadviseerd om een afspraak te maken voor professionele gebitsreiniging. Dit houdt in dat, naast het verwijderen van het aanwezige tandsteen en tandplak, alle kiezen en tanden nauwkeurig worden onderzocht. Uw kat ondergaat een uitgebreid klinisch onderzoek van de mondholte, waarbij er met een sonde (aftastinstrument) de gebitselementen worden afgetast en onregelmatigheden worden vastgesteld. Ook wordt met een speciaal instrument de diepte van de tandvleespockets (abnormale ruimte tussen bot- en tandvleesgrens) gemeten. Wanneer deze pockets te diep zijn, betekent dit dat er vanwege langdurig tandvleesontsteking afbraak is van het steunweefsel en eventueel zelfs van het kaakbot. De tanden en kiezen worden met een tandheelkundig röntgenapparaat in beeld gebracht.

Op deze manier wordt er zorgvuldig bekeken welke elementen behouden kunnen worden. Wanneer een element te erg is aangetast zal het getrokken moeten worden. Gelukkig gebeurt dit alles onder algehele anesthesie en zal uw kat hier niets van merken. Tevens krijgt de patiënt van tevoren en aan het begin een pijnstillende injectie toegediend. Het glazuur wordt vervolgens gepolijst om plakaanslag te voorkomen.

Vervolgens wordt er bekeken wat voor extra oorzaken er kunnen zijn voor het ontstaan van gebitsaandoeningen bij uw kat en wat u in de toekomst kunt doen om die te voorkomen. Er spelen namelijk verschillende zaken mee zoals:

  • Eventuele melktanden die zijn blijven staan;
  • Aanleg voor bepaalde gebit aandoeningen;
  • Open mond ademhaling;
  • Soort voeding;
  • Slechte mondhygiëne;
  • Gedrag: eten van ontlasting en andere afval producten;
  • Aandoeningen, zoals suikerziekte, schildklier aandoeningen, chronische nierafwijkingen.

Methoden van extractie

Er zijn verschillende methoden om een tand of kies te extraheren. Het kan met een chirurgische methode. Er wordt dan ook kaakbot weggefreesd. Het slijmvlies moet daarna gehecht worden, dit vraagt veel extra zorg en gebruik van apparatuur. Ook de vaardigheid van de tandheelkundig dierenarts is van groot belang.

Beter voorkomen dan genezen

Poetsen

Als het gebit van de kat niet helemaal schoon is, kunt u direct starten met poetsen. Wanneer dit niet van jongs af aan geleerd is zul je dit langzaam moeten opbouwen volgens een stappenplan. Hiervoor zijn speciale gebitsverzorgingsets te koop waarin staat beschreven hoe u dit moet aanpakken. Bijgevoegd zit een speciale tandenborstel en enzymatische tandpasta. Ook is er een informatieboekje over gebitsverzorging van uw kat.

Dieetvoeding

Er zijn veel voedingen op de markt, maar die helpen alleen als de kat kauwt op zijn eten. Veel katten vertonen het “hap-slik-fenomeen” (en kauwen helemaal niet). Grote brokken hebben dus geen effect.

Andere hulpmiddelen

Er zijn poeders of speciale snoepjes die gegeven kunnen worden ( Orozyme), hiervan is ook een vloeistof die door het drinkwater gedaan kan worden. Er komt dan een beschermend laagje op de elementen, waardoor minder snel tandplak op het gebit van uw kat zal komen.

Marèse van Haneghem
Tandheelkundig dierenarts

Hotspot

Heel soms komen soort gelijke problemen bij de kat voor, de behandeling is dan hetzelfde als bij de hond.

Kat ontvlooien

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij onze huisdieren. Maar niet alleen honden en katten zijn gevoelig voor vlooien. Ook de mens, het konijn en de fret kunnen het slachtoffer worden van de vlo. 

Welke soorten zijn er?

Bij onze huisdieren komen twee soorten vlooien voor:
De hondenvlo (Ctenocefalides Canis) en de kattenvlo (Ctenocefalides Felis). Vreemd genoeg is de kattenvlo ook bij de hond de meest voorkomende vlo.

Hoe loopt de cyclus van de vlo?

Voordat een vrouwtjes vlo eitjes kan leggen moet zij eerst een bloedmaaltijd gehad hebben. Vervolgens legt zij enige tientallen eitjes in de vacht van de kat. Deze rollen uiteindelijk uit de vacht en komen zo in uw huis terecht. Na twee tot vier dagen komen uit deze eitjes larven. De larven zijn een paar mm. lang en zo dik als een haar. Zij verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na twee tot drie weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen tot wel anderhalf jaar in leven blijven en zijn bestand tegen een hoop invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volgroeide vlo en de cyclus is rond. Deze hele cyclus neemt gemiddeld zo'n zes weken in beslag. In tegenstelling tot wat veel mensen denken speelt een groot deel van de levenscyclus van de vlo zich af buiten de kat. Alleen de volwassen vlooien vinden we terug op de kat. De eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving. Het gevaar zit dus in de duizenden eitjes en larven die zich schuilhouden in het tapijt, tussen de plinten, enzovoort.

Waarom vlooien bestrijden bij katten?

Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om vlooien bij uw kat te bestrijden. Een vlooienbeet kan veel jeuk veroorzaken. Met de beet spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit geeft jeuk en irritatie waardoor de kat gaat krabben en bijten. Sommige katten zijn overgevoelig voor het speeksel van de vlo. Na een aantal beten wordt een bepaalde grens overschreden waardoor een allergische reactie optreedt (vlooien allergie). Ze krabben en bijten zichzelf tot bloedens toe. Eén beet per week is dan al voldoende om dit proces in stand te houden. Daarnaast kunnen vlooien eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een kat een besmette vlo opeet kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan. Dus alle reden om vlooien te bestrijden en te voorkomen dat uw kat besmet raakt.
Voor de bestrijding van de vlo is het belangrijk dat er regelmatig en goed doordacht behandeld wordt, soms met verschillende producten. We moeten een onderscheid maken tussen het preventief aanpakken van de vlooien en de bestrijding van een vlooienbesmetting. 

Preventieve bestrijding bij katten

We moeten voorkomen dat de toevallig opgedane vlo zich bij uw kat kan vermenigvuldigen. De volwassen vlo heeft namelijk maar een levensduur van twee tot vier weken, zodat met name de snelle voortplanting de problemen veroorzaakt. Het doorbreken van de levenscyclus kan tegenwoordig op eenvoudige wijze door eens in de maand een pipet in de vacht van de kat aan te brengen.
Er zijn ook tabletten die maandelijks ingenomen moeten worden en deze zorgen dat, naast het doden van de vlo, de vlooieneitjes niet uitkomen. Echter werken deze tabletten niet tegen teken. Daarom adviseren wij dan een combinatie van verschillende producten. 

Bestrijding van een vlooien-infectie bij de kat

Bij een vlooienplaag kan het beste gebruik worden gemaakt van anti-vlooienmiddelen. Ongeveer 5% is volwassen vlo en de overige 95% bestaat uit eitjes, poppen en larven, deze zitten dan in uw huis. Bij de behandeling van de omgeving dient bij voorkeur de levenscyclus van de vlo zoveel mogelijk doorbroken te worden.
Bij een vlooienplaag in huis kunnen middelen gebruikt worden om te zorgen dat de vlooieneitjes niet uitkomen. 
In combinatie hiermee kunt u een spray voor het huis gebruiken, die naast de vlooien ook de larven doodt. De poppen (die één jaar kunnen overleven!) kunnen door geen enkel middel aangepakt worden, deze moeten eerst uitkomen en dan zijn ze te bestrijden. Dit laatste betekent dat u bij een vlooienprobleem er nooit in één keer vanaf bent. Dagelijks stofzuigen is hierbij ook van groot belang! 
De wijze van vlooienbestrijding en de middelen die u hierbij inzet zijn afhankelijk van allerlei omstandigheden zoals: de mate van besmetting, het aantal en de soort huisdieren, de specifieke woonomstandigheden, enz.

Vlooienkam

Het is natuurlijk ook goed om mechanisch de vlooien te verwijderen. Door middel van het kammen met een goede vlooienkam kunnen de volwassen vlooien gevangen worden. Gebruik hiervoor een ijzeren vlooienkam, plastic vlooienkammen werken niet goed.

Twijfelt u over welk vlooienmiddel het beste is voor uw kat, neem dan contact op met onze kliniek. Wij kunnen u een goed advies op maat geven.

Ontwormen kat

Bij een kitten start u al met ontwormen op vier, zes en acht weken leeftijd. Vervolgens ontwormt u wanneer uw kitten vier, zes en acht maanden oud is. Daarna vier keer per jaar. Katten die buitenkomen, of als er kleine kinderen of mensen met een verminderde weerstand regelmatig contact hebben met de kat, dient minimaal vier keer per jaar ontwormd te worden. Op www.ontwormen.nu kunt u informatie op maat (voor uw gezinssituatie) over ontwormen vinden.

Wormen

Onze katten zijn vaak besmet met wormen, dit zijn meestal spoelwormen en lintwormen. Ook zweep- en haakworminfecties komen voor. Het meest gekregen antwoord op de vraag of de kat regelmatig wordt ontwormd is: “mijn kat heeft geen wormen, ik zie nooit wormen in de ontlasting”. 

De kat kan ziek worden van deze wormen, maar wij kunnen zelf ook besmet worden met de larven van de spoelworm die katten bij zich dragen. Vooral voor kinderen kan een spoelworminfectie nadelige gevolgen hebben. De larven kunnen zelfs blindheid bij kinderen veroorzaken! Omdat wij in nauw contact leven met onze katten is het dus belangrijk dat we ze regelmatig ontwormen.

Spoelworm bij katten

De spoelworm wordt overgebracht via de wormeitjes in de ontlasting van de huisdieren en wordt ook via de moeder rechtstreeks op de kittens overgedragen. Hierdoor zijn bijna alle jonge katten in meer of mindere mate met spoelwormen besmet.
Of een kat spoelwormen bij zich heeft is niet altijd aan de buitenkant te zien. Soms zijn de volwassen wormen in de ontlasting (of braaksel) te vinden. Deze worm ziet er uit als een stukje spaghetti van 5 -10 cm met dunne uiteinden. Vaak is ontlastingsonderzoek nodig om onder de microscoop de wormeieren op te sporen.

Lintworm bij katten

Lintwormen verraden zich snel: als uw huisdier een lintworminfectie heeft kunt u vaak kleine witte stukjes ter grootte van een rijstkorrel rondom de anus of in de ontlasting zien. Een lintworm-besmetting treedt op via een tussengastheer: de vlo!
Een vlo kan een lintworm in zich hebben; uw kat kan tijdens het reinigen van de vacht een vlo opeten (dood of levend) en zo besmet worden. Bij de bestrijding van lintwormen is het dus tevens belangrijk de vlooien goed onder handen te nemen.                                      
 
DUS: regelmatig ontwormen van uw huisdieren is van groot belang voor de gezondheid van mens en dier!!

Ontwormingsschema
Kitten: 4, 6 en 8 weken / 4, 6 en 8 maanden/ daarna 4 x per jaar
Volwassen kat: 4 x per jaar

Wormkuur is verkrijgbaar als tablet die u de kat kunt geven of in druppels die u in de nek van de kat moet druppelen.

Twijfelt u over welk ontwormingsmiddel het beste is voor uw kat, neem dan contact op met onze kliniek. Wij kunnen u een goed advies op maat geven.

Overgewicht

Overgewicht. Een bekend probleem binnen de kliniek. Veel katten lijden aan overgewicht. Het is een ernstig probleem dat ervoor zorgt dat de betreffende katten veel minder actief en speels zijn, maar ook lichamelijke klachten ontwikkelen. Zelfs katten die slechts 20% te zwaar zijn, lopen al een verhoogd risico op het ontwikkelen van ernstige ziektes. 
Naar schatting is 35% van die dieren te zwaar en dit percentage blijft maar stijgen. Overgewicht bij dieren brengt net als bij mensen serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee. Een hond met een gezond gewicht leeft gemiddeld twee jaar langer dan zijn soortgenoot met overgewicht.

Oorzaken overgewicht

Overgewicht ontstaat wanneer de balans tussen eten en bewegen verstoord raakt. Te veel eten en te weinig beweging zorgen op termijn voor overgewicht. Een dier dat te weinig beweegt houdt energie over , dit wordt opgeslagen als reserve en als dit keer op keer gebeurt dan wordt het dier te dik.

  • Het dier krijgt te veel (energierijke) voer.
  • Er worden te veel tussendoortjes gegeven.
  • Te weinig beweging, het dier krijgt meer energie dan het verbruikt.
  • Leeftijd is een belangrijke factor, oudere dieren verbruiken minder energie.
  • Castratie / sterilisatie zorgt ervoor dat een dier minder energie verbruikt, daar dient de voeding op aangepast te worden.
  • Medische oorzaken als bijvoorbeeld een traag werkende schildklier. Dit is uit te sluiten door het doen van bloedonderzoek als daar aanleiding voor is.

Hoe herkent u overgewicht bij uw kat?

Een belangrijk signaal is dat uw dier minder wil bewegen, sneller moe is tijdens het wandelen of spelen en daarbij kan gaan hijgen of kortademig wordt.

Ook kijken we naar het postuur:

  • Taille zijn minder goed zichtbaar
  • Ribben zijn minder goed te voelen
  • De buik is rond

Om te bepalen of dieren overgewicht hebben kijken we naar de volgende indexen.  Dit is een richtlijn, er is namelijk veel verschil tussen de verschillende rassen.

De gevolgen van overgewicht

Overgewicht ontstaat geleidelijk waardoor een aantal gevolgen van gewichtstoename niet direct opgemerkt worden. Gedragsveranderingen worden bijvoorbeeld toegeschreven aan leeftijd of er wordt gedacht dat het gewoon bij het dier hoort. Echter merken wij dat wanneer deze dieren gewicht verliezen, zij vaak meer energie hebben en horen wij van eigenaren dat ze jaren jonger lijken. Het is dus echt aan te raden om uw dier af te laten vallen.

Gedragsveranderingen bij overgewicht:

  • Luiheid
  • Slechte conditie
  • Moeilijk lopen
  • Verminderde hittetolerantie

Lichamelijke gevolgen van overgewicht:

  • Sterke overbelasting van de gewrichten waardoor gewrichtsproblemen kunnen ontstaan.
  • Verhoogde kans op hart en vaatziekten.
  • Groter risico op het ontstaan van suikerziekte.
  • Vachtproblemen: een te dikke kat kan zich niet overal goed wassen.
  • Verhoogde kans op oververhitting bij warm weer of inspanning.
  • Verhoogd risico bij narcose.

Afvallen

Een gezond gewicht is belangrijk voor een gezond en gelukkig leven en daarom is het goed om dieren met overgewicht verantwoord gewicht te laten verliezen.

Wij kunnen samen met u een persoonlijk plan maken om uw dier weer op een gezond gewicht te krijgen.  Wij werken daarin samen met dieetvoeders, ons doel zal zijn om uw dier zo’n 1 tot 2% van zijn huidige gewicht per week te laten verliezen. Tijdens het consult bespreken we het geven van tussendoortjes en ook de beweging komt aan bod. Om de voortgang bij te houden plannen we om de paar weken een afspraak in. 

Wilt u samen werken aan een gezond gewicht voor uw kat?  Dan kunt u contact opnemen met de kliniek.

Sterilisatie & Castratie

Waarom katten castreren/steriliseren?

Bij katten wordt (indien u geen kittens wil) altijd geadviseerd om de poes of kater te castreren. In de meeste gevallen wordt de kat rustiger en zal deze minder uithuizig zijn en meer op het baasje gericht. Uit onderzoek is ook gebleken dat een gecastreerde kat gemiddeld twee keer zo lang leeft als een niet gecastreerde kat.

Bij katers adviseren we castratie om de volgende redenen:

  • Voorkomen van ongewenste dekking;
  • Tegengaan van dominantie of agressiviteit;
  • Voorkomen van sproeien in huis;
  • Indien een of beide testikels niet is ingedaald (Cryptorchidie).

En bij poezen om de volgende redenen:

  1. Voorkomen van ongewenste dracht;
  2. Voorkomen van krolsheid (gedrag, evt. sproeien in huis);
  3. Voorkomen van baarmoederontsteking;
  4. Voorkomen van melkkliertumoren.

Wat houdt steriliseren/castreren in?

Castratie betekent het verwijderen van de geslachtsorganen. Bij mannelijke dieren zijn dit de testikels, bij vrouwelijke dieren de eierstokken. In de volksmond wordt het woord ‘sterilisatie’ vaak gebruikt voor het castreren van vrouwelijke dieren en ‘castratie’ voor het castreren van mannelijke dieren. Maar in feite zijn beide ingrepen een castratie.

Vanaf welke leeftijd?

Poezen en katers kunnen vanaf 6 maanden leeftijd gecastreerd worden. Indien een kater voor die tijd al hormonaal gedrag gaat vertonen, zoals sproeien in huis, trillen met de staart verticaal omhoog of proberen een andere kat te dekken, dan adviseren we om zo snel mogelijk contact op te nemen of de castratie eerder kan. Wanneer een ongecastreerde kater al in huis sproeit, kan dit overgaan in aangeleerd gedrag en gaat het niet altijd over na castratie. 

Poezen en katers kunnen vruchtbaar zijn vanaf 5-6 maanden leeftijd, maar vaker pas op 9 maanden leeftijd. De daglichtlengte heeft invloed op de vruchtbaarheid. Een ongesteriliseerde poes wordt krols wanneer de dagen langer worden in het voorjaar. Poezen die binnen leven kunnen het hele jaar krols zijn, doordat ze blootgesteld worden aan kunstlicht. De krolsheid bij poezen duurt enkele dagen, ze vertonen dan gedrag als luid miauwen, over de grond rollen, veel aandacht vragen, en soms slecht eten. In het voorjaar kan een poes elke 3 weken krols worden, maar minder vaak kan ook.

De operatie

Op de dag dat de operatie gepland staat, vragen wij uw kat nuchter te brengen. Uw kat wordt onder narcose gebracht met een injectie slaapmiddel en een pijnstiller.  

Castratie kater
De haren op het scrotum worden verwijderd en via 2 kleine sneetjes in de huid worden de testikels verwijderd. De wond hoeft niet gehecht te worden. Vervolgens wordt een tegen-injectie gegeven, waardoor de narcosemiddelen sneller uitwerken. Hierdoor wordt het dier vlot wakker en heeft daardoor minder kans om af te koelen.

Sterilisatie poes
De kat wordt geïntubeerd met een kunststof buisje in de keel waarmee zuurstof en gasnarcose toegediend worden. De buik wordt geschoren en gedesinfecteerd. 

Via een klein sneetje in de buikwand worden de eierstokken verwijderd. De baarmoeder hoeft in principe niet verwijderd te worden, tenzij deze er afwijkend uitziet. De eierstokken produceren de hormonen bij poezen, wanneer deze zijn weggehaald wordt de baarmoeder heel klein en inactief en kan geen problemen geven in de toekomst. De buikwand en de huid worden gesloten met hechtdraad. De wond wordt onderhuids gehecht. We adviseren om gedurende 10 dagen de kat een shirtje of kraag om te doen om te voorkomen dat ze aan de wond gaat likken en deze geïnfecteerd raakt.

Wist u dat we bij Dierenkliniek Kortenoord poezen ook via kijkoperatie (laparoscopie) kunnen steriliseren?

Wanneer het dier weer goed wakker is mag het naar huis. U krijgt een formulier mee (nazorg) waarop staat aangegeven waar u de dagen na de operatie rekening mee moet houden.

Peri-operatief bloedonderzoek
Wij adviseren bij een ingreep onder narcose altijd een peri-operatief bloedonderzoek uit te voeren. Bij dit onderzoek nemen wij voordat uw huisdier onder narcose gaat, of in enkele gevallen als uw huisdier reeds gesedeerd is, een beetje bloed af zodat we een bloedonderzoek kunnen inzetten. Dankzij dit bloedonderzoek krijgen we een actueel en compleet beeld van de bloedwaardes van uw huisdier.  
Standaard werken wij met de meest veilige narcosemiddelen voor een gezond dier. Helaas gebeurt het soms dat huisdieren nog geen klachten vertonen van afwijkingen die we met een bloedonderzoek al wel kunnen aantonen. Mochten wij afwijkende waardes tegenkomen in het bloed (denk bijvoorbeeld aan afwijkende lever- of nierwaarden), dan kunnen wij de narcose zodanig aanpassen dat er zo min mogelijk risico’s aan de narcose kleven, zoals het gebruik van andere narcosemiddelen, andere pijnstillers of extra infuus.  

Thuis zijn een aantal punten belangrijk

  • Zet het dier in een rustige omgeving om stress te voorkomen.
  • Let op dat de kat de eerste dag niet kan klimmen. De balans kan door de narcose verstoord zijn, waardoor springen op een kast bijvoorbeeld niet goed lukt.
  • Buitenkatten moeten enkele dagen binnen blijven.
  • Op de dag van de narcose kan de kat nog wat misselijk zijn en niet willen eten. Vanaf de dag na de operatie moet hij/zij wel weer iets willen eten. Soms helpt het om een klein beetje natvoer aan te bieden.
  • Controleer dagelijks de wond. Neem contact op met de kliniek bij hevige zwelling, roodheid en/of vieze uitvloeiing.
  • Na castratie en sterilisatie gaat de stofwisseling omlaag, katten hebben dan dus minder calorieën nodig dan voor de sterilisatie/castratie. Doorde hoeveelheid calorieën aan te passen, hoeft het dier niet zwaarder te worden na de sterilisatie of castratie. We kunnen met behulp van het programma Feedwise precies berekenen wat de caloriebehoefte is voor uw kat. Het is aan te raden uw kat in de maanden na de operatie regelmatig te wegen. Indien uw kat nog kittenvoer krijgt, adviseren we na de castratie/sterilisatie over te stappen op adult voeding.

Na 10-14 dagen zien we uw kat graag terug voor de wondcontrole.

De beslissing om uw poes of kater wel of niet te laten castreren kunt u altijd overleggen met uw dierenarts. U kunt bij ons terecht voor een passend advies voor uw kat.

Mocht u na het lezen van de bovenstaande informatie nog vragen hebben, dan kunt u ons uiteraard altijd bellen op 0317 - 412 432

Stress om met uw kat naar de dierenarts te gaan?

U bent niet de enige! 

Een kat is geen kleine hond. Hij laat zich niet commanderen en heeft zo z'n eigen gebruiksaanwijzing. 
Dat maakt een ritje naar de dierenarts voor veel eigenaren een heuse uitdaging. Als hij het mandje ziet, laat hij zich niet meer vangen. Als dat dan toch gelukt is, krijgt u 'm niet in dat mandje. Hij verzet zich met al zijn nagels tegelijk. Als het dan eindelijk gelukt is en hij zit in zijn mandje, dan miauwt hij de hele weg naar de praktijk en op de tafel bij de dierenarts is hij met geen mogelijkheid meer uit dat mandje te krijgen. Herkenbaar?

Laat de kat wennen aan het reismandje

Veel mensen bewaren het kattenmandje op zolder of in de schuur en halen het naar binnen als de kat naar de dierenarts moet. Het mandje ruikt vreemd en de kat blijft er uit de buurt. Geef het mandje een vaste, zichtbare plek in huis. Leg er een lekker dekentje in en geef de kat af en toe iets lekkers in het mandje. Als hij er dan ontspannen in zit, oefen dan met af en toe even het deurtje dicht doen. Als hij daar niet meer van schrikt, loop dan met de kat in het mandje af en toe door de kamer. De kat went zo aan het mandje en associeert het mandje met een fijne plek (in plaats van: met een gang naar de dierenarts).

De wachtkamer is voor een kat erg spannend. Er zijn vaak honden aanwezig die blaffen of nieuwsgierig hun neus tegen het deurtje duwen. 
Katten voelen zich veiliger als ze hoog zitten. Dan kan niemand ze aanvallen of besnuffelen. Daarom hebben we in de wachtkamer een verhoging staan waarop u uw kattenmandje kunt neerzetten. Het zijn kasten met daarin ruimte om de hokjes in te zetten, zodat ze afgeschermd staan van andere dieren. Het mandje afdekken met een handdoek kan ook veel stress besparen voor uw kat.

Ook in de spreekkamer zijn er allerlei extra maatregelen genomen om het dierenartsen bezoek zo prettig mogelijk te maken.
Al deze maatregelen zorgen ervoor dat katten minder stress ervaren tijdens hun verblijf in de kliniek. Immers een gestreste kat is slecht te onderzoeken, en slechter te behandelen dan een ontspannen kat. Bovendien zorgt langdurige stress voor een verminderde immuniteit waardoor herstel ook langer duurt.

Katten zijn bijzondere dieren. Vaak wordt de kat behandeld als een kleine hond. En dat terwijl de kat wat betreft gedrag, lichaamsbouw (o.a. gebit), voeding en ziektes beslist géén hond is. Katten houden niet van veranderingen. Ze worden vaak verkeerd begrepen, wat de nodige stress kan opleveren tijdens een dierenartsenbezoek. Bij Kortenoord doen we er alles aan om deze stress bij behandeling te voorkomen. Met geduld en respect voor de kat zorgen we ervoor dat de kat zich op zijn gemak voelt. 
 
Wij helpen u graag om de reis met uw kat naar de dierenarts zo gemakkelijk mogelijk te maken. Vraag ons gerust om tips. Bel ons als het niet lukt en bespreek uw vragen over het vervoer van uw kat gerust met de dierenarts of de assistente. 
Hoe minder stress, hoe prettiger de behandeling. Goed voor uw kat, voor u en voor ons!

Teek bij kat

Onze zomers worden warmer en daardoor kunnen teken uit zuidelijke landen hier makkelijker overleven. Teken komen tegenwoordig het hele jaar voor, dus zowel in de zomer als in de winter. Het is van groot belang om te zorgen dat uw kat teken vrij is. Dat is de enige manier om te voorkomen dat uw kat levensbedreigende ziekten van teken krijgt.

Iedereen heeft wel eens een teek gezien en inmiddels is duidelijk dat ze lang niet zo onschuldig zijn als we lange tijd gedacht hebben. Behalve vervelende ontstekingen op de bijtplaats, vaak nog gevolgd door een nare likplek door de kat zelf, zijn er inmiddels een flink aantal ziekten bekend die door de teek op zijn 'gastheer' worden overgebracht.

De bekendste ziekte is de Ziekte van Lyme. Bij katten komt de ziekte van Lyme niet voor.  De borrelia bacteriën kunnen soms wel in het bloed aangetoond worden, maar katten worden er niet ziek van. Borrelia-bacterie, de verwekker van de Ziekte van Lyme bij mensen. De Borrelia-bacterie zit in Nederland in het speeksel van ongeveer 20% van de teken. Het gevaar is dat uw kat een besmette teek mee neemt naar huis en dat de teek op een gezinslid gaat zitten met alle gevolgen van dien.

Andere door teken overgedragen ziekten zijn zeldzamer. Het gaat dan om Babesiosis en Ehrlichiose. Beide ziekten komen in Nederland inmiddels ook voor, de dragende teken zijn meegebracht uit zuidelijke vakantiegebieden. Voor de kat is Effipro het geregistreerde middel dat werkzaam is tegen teken. 

Twijfelt u over welk vlooienmiddel het beste is voor uw kat, neem dan contact op met onze kliniek. Wij kunnen u een goed advies op maat geven.

Vaccinatie bij de kat

Uw kitten moet beschermd worden tegen een aantal besmettelijke ziekten. Het vaccineren van uw kat is enorm belangrijk, aangezien jonge katten hun weerstand nog moeten opbouwen dient het inentingsschema strikt gevolgd te worden.

Het schema voor vaccinatie van uw kat ziet er als volgt uit:

  • Op negen weken leeftijd: Kattenziekte en niesziekte
  • Op twaalf weken leeftijd: Kattenziekte en niesziekte

Hiermee heeft de kat voor het eerste jaar, voldoende antilichamen opgebouwd. Ook katten die niet buiten komen kunnen niesziekte of kattenziekte oplopen. Het is dus verstandig om die ook te vaccineren. Er is bijvoorbeeld een uitbraak van kattenziekte geweest in een asiel, waarbij veel (niet gevaccineerde) katten in de omgeving zijn overleden. Door middel van inenten kan dit worden voorkomen.

De volwassen kat dient ieder jaar opnieuw gevaccineerd te worden. Wij sturen u een herinneringskaartje.

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een vaccicheck "titerbepaling". Dit is een sneltest om te bepalen of er voldoende antistoffen zijn opgebouwd tegen katten- en nies ziekte. De hoeveelheid antistoffen is bepalend voor de afweer van uw kat. Er wordt bloed afgenomen van de kat. Als de test een bepaalde uitslag laat zien dan is vaccinaties gedurende drie jaar niet nodig. De kat wordt alleen ingeënt tegen ziekten waartegen de bescherming onvoldoende is. De test is betrouwbaar en goed en de uitslag kunt u dezelfde dag verwachten. Heeft u vragen over deze check neemt u dan contact op met de kliniek. Onze medewerkers staan u graag te woord voor een stuk advies.

Als er plannen zijn om de kat mee te nemen naar het buitenland is de rabiësvaccinatie en een identificatie-chip verplicht. De vaccinatie van uw kat dient een maand van te voren gegeven te worden. Sommige landen stellen extra eisen dus neem tijdig contact met ons op.

Kosten vaccinatie kat

Voor een berekening van de volledige kosten voor een consult en vaccinatie, neem contact op met onze kliniek. Naast het inenten krijgt de kat een uitgebreide gezondheidscontrole.

Verzekeren

Onze ervaring leert dat het voor veel diereigenaren prettig is dat ze een verzekering voor hun kat hebben afgesloten. U houdt van uw kat en binnen enkele dagen worden veel huisdieren al als een gezinslid beschouwd. Als hij ziek wordt of een ongeluk krijgt dan geeft u uw huisdier de medische zorg die op dat moment nodig is. Wij willen ook graag optimale zorg kunnen bieden. Met een goede verzekering hoeft u zich over onverwachte rekeningen geen zorgen meer te maken.

Huisdierverzekering? Zeker het overwegen waard!

In de praktijk krijgen we vaak vragen over huisdierverzekeringen. Is dat verstandig? Kunt u zonder probleem een onverwachte uitgave van zeg €950, - betalen dan is het misschien niet zo nodig om een verzekering af te sluiten. Maar laten we eerlijk zijn, dat is niet voor iedereen te allen tijde mogelijk. Door het afsluiten van een huisdierenverzekering weet u als eigenaar dat u zich geen zorgen hoeft te maken over onverwachte medische kosten. Bovendien kunt u uw huisdier verzekeren van de beste veterinaire zorg. Een prettige zekerheid. Voor u en voor uw huisdier.

Verschillende aanbieders:

In Nederland zijn er verschillende aanbieders van huisdierenverzekeringen actief. Om een goede keuze te maken kunt u het beste de voorwaarden, service en diensten van alle aanbieders vergelijken. Let bij uw keuze goed op, de verzekeringen zijn vergelijkbaar maar verschillen ook op meerdere punten. Let bijvoorbeeld op:

  • De maximale vergoeding per verzekeringsjaar.
  • De wijze van declareren en de eventuele kosten van de declaratie en de termijn van uitbetaling.
  • Eventuele beperkte dekking bij aanvang van de verzekering, wachttermijn.
  • Eventuele uitsluitingen die gelden voor enkele rassen.
  • De premies, instappremie en verouderingstoeslag. Over het algemeen geldt: Hoe hoger de premie hoe hoger de dekking.
  • De dekking:
    Wordt gebitsreiniging vergoed?
    Worden diagnostiek, behandeling en nazorg bij heup- of elleboogaandoeningen vergoedt?
    Is specialistische zorg volledig gedekt?
    Worden spoedbehandelingen volledig gedekt? Enzovoort.

 Lees hier meer informatie over een huisdierenzerzekering.

Voeding kat

De invloed van voeding op de gezondheid van uw kat is groot. Een kitten moet groeien en daarvoor is een uitgebalanceerde voeding essentieel. Katten zijn carnivoren en hebben dus vlees nodig om van te leven, ze kunnen bepaalde aminozuren niet zelf maken, daarom kan een kat niet als vegatariër door het leven gaan.

Eiwitten, vetten en koolhydraten, maar ook vitaminen en mineralen zoals calcium dienen in de juiste verhoudingen aanwezig te zijn. Gelukkig zijn er heel veel goede voeders verkrijgbaar voor katten. Alle topmerken hebben grondig wetenschappelijk onderzoek gedaan om tot de beste samenstelling van kattenvoer te komen. In brokjes zitten alle voedingsstoffen, het is dus niet nodig om blikvoeding te geven, maar het mag wel.

Het kitten moet nog groeien en daar houden we ook in de voeding rekening mee. Vanaf drie of vier weken leeftijd gaat het kleine katje vast voedsel eten.

Hoe lang In de leeftijd van vier weken tot tien maanden vindt de lengte (hoogte) groei plaats, dit is de periode dat er kittenvoeding gegeven dient te worden.

Hoe vaak Tot twaalf weken leeftijd wordt vier maaltijden per dag gegeven. Dit kunt u daarna afbouwen tot drie en vanaf zes maanden zelfs tot twee maaltijden per dag. Sommige katten weten precies hoeveel voeding ze nodig hebben, ze eten naar energiebehoefte. Voor een kat die niet alles direct opeet, kunnen er de hele dag brokjes ter beschikking staan.

Hoe veel De hoeveelheid die gegeven moet worden is per voer en per kitten verschillend. Kijk naar het uiterlijk van de kat om te bepalen of hij of zij genoeg eten krijgt. Een kat hoort een taille te hebben en de ribben moet je goed kunnen voelen.

Extra's Beloningen, kattensnoepjes zijn lekker en mogen gewoon bijgegeven worden. Houdt daarbij rekening dat het om snoepjes gaat, dus beschouw het echt als extra.

Drinken Voor de kat moet altijd vers water ter beschikking staan. Van melk kunnen katten diarree krijgen. Kattenmelk mag wel gegeven worden, hier zit minder lactose in.